В наши дни камината се превърна от лукс в необходимост. От една страна, причината за това е, че всеки от нас свързва огъня с топлина и уют и съответно иска да го има в своя дом, от друга страна, състоянието на фосилните горива ни принуждава да търсим и ползваме алтернативни източници на енергия и топлина.
Преди години камината е била символ на богатство и лукс, на нея не се е разчитало за отопление на дома. Всички камини са били от отворен тип и с нисък коефициент на полезно действие. Днес на камината се гледа като на средство за отопление дори когато е акцентирано върху нейното дизайнерско присъствие.
Горивните камери от затворен тип са с висок коефициент на полезно действие. Със затворени горивни камери може да се отоплява целият дом или обществено заведение. Камерите се произвеждат за работа с топъл въздух или с вода. Горивната камера може да бъде свързана в една система за съвместна работа с други алтернативни източници на топлина. От всички съвременни уреди за отопление, обаче, само камината е в състояние да внесе в дома ни заедно с топлината и уюта. С нейното изграждане сме в състояние да внесем в дома си собствения си вкус и индивидуалност.
Монтирана към съответния тип отоплителна инсталация (водна или въздушна), горивната камера последващо се вгражда и чрез съвременни материали и технология се довежда до камина в различни стилове и визия. С помощта на тези съвременни материали се декорира и пътят на съответната въздушна отоплителна инсталация, както и елементите и регулиращите органи на водно–отоплителната инсталация.
Завършеният вид на камината може да е решен в различни стилове, в зависимост от личното ни предпочитание и вкус, в зависимост от общия дизайн на дома или на помещението, в която е монтирана горивната камера. Външният вид на камината може да е в класически, рустикален или съвремен, модерен, стил. В наше време, времето на мобилните технологии, все по–често предпочитаната външна визия на камината е минималистичният стил. Това е стил, изчистен откъм различни тежки каменни модули и елементи, който позволява успешното вписване на камината към всеки дизайн на обзавеждането, както и лесна последваща промяна и актуализация към бързо променящите се мебели и обзавеждане.
Марката “ДЯВАЧ“ предлага на своите клиенти горивни камери и камини, проектирани и изпълнени, съгласно индивидуалността на ситуацията в дадения обект. С цел пълното покриване на искането на клиента, на неговите нужди и виждания за камината, компанията ни разработва напълно индивидуални по размер, визия и предназначение горивни съоражения. Индивидуалните горивни камери може да работят като отоплителни уреди както за вода, така и за топъл въздух, може да бьдат комбинирани два уреда в едно тяло и пр. специфичности.
Камина с пълно остъклаване на 360 градуса и напълно индивидуална визия

Камина с пълно остъклаване на 360 градуса и напълно индивидуална визия

Индивидуална горивна камера за вграждане с водонагряване и три врати

Индивидуална горивна камера за вграждане с водонагряване и три врати

Завършена индивидуална камина в модерен стил

Завършена индивидуална камина в модерен стил

Когато се прави избор на типа на горивната камера се отчитат различни фактори – задачата, възлагаща се на камината (отопление или дизайнерско присъствие); типът на отопляемия обект (вилно жилище, къща за постоянно обитаване или обществино заведение); големината в куб. метри на отопляемия обем; предпочитаният външен вид на камината и не на последно място – финасовият ресурс, предвиден за изграждането на камината.
Трябва да се има предвид, че различните горивни камери и различните им декоративни оформления могат да организират стойности от различен порядък.